Chobe

Chobe

Vanuit Victoria-falls een uitstapje naar Botswana met de fiets. Het voelt even als thuiskomen. Kasane ligt 10 km over de grens met Zimbabwe. Vic-falls – Kasane komt op 85 km. Dat ligt pal tegen het natuurgebied Chobe. Hoewel ik hier een week geleden, niet ver hier vandaan, was, moest ik nu hiervoor, dit ommetje maken. Ik fietste een week geleden namelijk door Kazungula, een grensplaatsje tussen Zambia en Botswana.

Interessant om te weten is dat hier de rivier de Chobe in de Zambezi-rivier stroomt. Precies daar in het water ligt het vierlandenpunt (Botswana, Namibie, Zambia en Zimbabwe) zover ik kan nagaan het enige vierlandenpunt op de aardbol.

De rede waarom ik (terug) wilde fietsen naar Kasane is ten eerste vanwege de elephant-corridor, een gebied waar zich veel “wild” verplaatst waaronder vooral olifanten. De tweede rede is het bezoeken van het Nationaal natuurgebied ‘Chobe’.

Het fietsen door de Elephant-corridor was spannend. Er leven veel cat-achtigen en dus olifanten. De cat-achtigen hebben mij misschien wel gezien maar ik alleen enkele olifanten die overstaken en op afstand waren.

Het bezoek van het natuurgebied Chobe is een verademing. De rivier de Chobe is meer een wet-land, een moerasachtig gebied. Prachtig gelegen met enorm veel “wild” waaronder ontelbaar olifanten, hipo’s croco’s, buffelo’s en watervogels aan de rivier en enorm veel andere dieren eromheen. Twee dagen heb ik gebruik gemaakt van game-drive en water-cruise. Vooral ’s morgens met de game-drive om 6 uur AM heb ik al mijn warme kleding aangetrokken om de kou, die eerder 0 dan 5 graden was, te trotseren. Het was meer dan de moeite waard. Bovendien was om een uur of 10 te zon alweer goed warm voor zomerkleding. Naast het algemene wild, ook nog Jackalsen, leeuwen met welpen, nijlpaaarden (hippo’s), een luipaard (leophard) en een zeldzame “white headed vulture” gespot. Het twee-daagse bezoek aan Chobe heb ik wel moeten bekopen met een kapotte tent. Baboons, Mangoose (mangoest), jackals of gewoon de huiselijke cat heeft m’n tent opengescheurd om te kijken of er voedsel te halen viel. Gelukkig plakt ductape veel en ook mijn tent.

Over Chobe vals nog een leuk weetje te vermelden. In het wetland van de Cobe rivier ligt het eiland ‘Sedudu”. Het ligt precies tussen Namibie en Botswana. Na de onafhankelijkheid van Namibie wilde Namibie het land opeisen om er landbouw op te bedrijven. Botswana echter wilde het gebied bij het natuurgebied Chobe behouden. Beide landen claimden het eiland Sedudu. Namibie en Botswana hadden er flink ruzie over. Het is gelukkig nooit tot een gevecht gekomen. Uiteindelijk zijn ze ermee naar het Internationaal gerecht in Den Haag gegaan die een uitspraak deed in 1999. Het water aan de Namibie-kant was dieper dan die aan de kant van Botswana. De grens kwam daarmee aan de kant van Namibie te liggen en het eiland Sedudu behoort sindsdien aan Botswana.

Terug is Victoria-Falls ga ik morgen een kaartje kopen voor de nachttrein naar Bulawayo. Op naar het volgende avontuur.

8 gedachten over “Chobe

  1. Hoi Bert,
    Je gaat super.
    Je belevenissen zijn heel mooi om te lezen. Ongerief gecompenseerd door onvergetelijke ervaringen. Waarschijnlijk fiets je nu zelfs nog door met de helft van je spaken. Inmiddels blijkt voldoende dat je je geen zorgen hoefde te maken.
    Extra leuk om jouw hier en daar even te zien tussen de apen en zo, en dan ook nog met een jekkie aan.

    Groetjes,
    Peter

    1. Mooi dat je mee geniet. Bij jullie nu ook tropische temperaturen begreep ik. Niet luisteren naar mensen die het te warm vinden. Enjoy Peter, groetjes

  2. Bert, wat een schitterende verhalen en hele mooie fotos laat je ons van genieten ,werkelijk grandioos
    enjoy your trip Lieve grJaap en Mariette

  3. Há Bert, ik kan jouw beschrijving goed volgen via de Grote Bosatlas. Je bent een mazzelaar: fietspech enz, maar geen nare mensen en dieren op jouw pad. Wanneer moet je in Mahalapye zijn? Ik kan mij voorstellen dat je nu wel door alle ‘levensvragen’ heen bent. Straks nieuwe in de ‘waan van de dag’. Dag lieve neef! Marianne

  4. Inventief Bert! If you can’t fix it with duct-tape you haven’t used enough.
    Na het lezen van je laatste verhalen voel ik de spanning weer van het fietsen door een gebied met dieren die hier alleen op veilige afstand in Artis e.d. te bewonderen zijn. Wat geweldig om ze te mogen meemaken in hun eigen leefomgeving.
    game-drive, die term hadden we nog nooit gehoord maar we begrijpen de bedoeling….je hebt het verhaal van het Franse gezin op de Beekse safari gehoord? Wel in de game- car blijven zitten hé! Om vervolgens weer op je fiets te stappen….lol.

    Wij gaan zo naar de welbekende Walvis BBQ en daar zul je naast de kipsaté en andere lekkernijen zeker ook over de tong gaan.
    Liefs Rob&Carla

    1. Van het Franse gezin had ik gelezen ja. Hadden jullie het gehoord van de duitse man die z’n hoofd uit zijn tent stak toen er een luipaard in de buurt was? Vertel ik jullie in Nederland. Fijne barbecue overigens! Wens jullie een gezellig moment! Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *