The old-road to Gwanda

The old-road to Gwanda

Uiteindelijk kreeg ik enkele nuttige tips en aanwijzingen en vertrok uit Motobo. Het is een bijzondere weg die na zo’n 20 km naar het NO, met een zandpad begint. Ik hoopte maar dat het niet zo zou blijven want dat zou zo vele dagen duren.

Maar gelukkig, de weg, die uiteindelijk totaal wel 100 km zou duren was verre van alleen maar zand. Gravel, verhard zand, kleine stenen tot grote rotsblokken wisselende zich op het wegdek af. Wit zand tot donker rood klei. Ik kan me niet herrinneren zoveel afwisseling op een stuk weg meegemaakt te hebbeb. Regelmatig moest ik een rivierbedding in met weggespoelde bodem en keien waardoor ik regelmatig flink in de remmen hing. Maar goed en zelfs heel leuk berijdbaar. De omgeving was ook verrassend mooi. Van Motopo-achtige rotsformaties tot bos en uitzichten. Daar slingerde de “oude weg naar Gwanda” doorheen, want zo heette de weg. Ook nog mooie rotstekeningen gezien, zomaar langs de weg, waar geen touristische rotstekening tegen op kan. Het zou een lange rit worden en dat werd het ook. DST 114; AVS (toch nog 13.5); TM 8:32. In het donker kwam ik in Gwanda aan en vond een hotelletje.

2 gedachten over “The old-road to Gwanda

  1. Dumela Bert,

    Geweldig die nachttrein, voor jouw al weer een tijdje geleden…wij lezen vaak ff je verhalen terug. Niets niet een melding aan welke kant het perron zit en dat je links uit moet stappen e.d.
    Ondanks de lekke banden heeft vrijdag de 13de je geen ongeluk gebracht maar wel weer een top prestatie….de laatste weken lijk je wel nog meer kilometers te maken. Ook al ben je al een heerlijke tijd op pad het begint een rol te spelen naar het einde van je geweldige fietsreis toe. Wil je nu elke seconde benutten? ?
    Kom je naast de lokale bevolking nog andere fietsers tegen?
    Liefs Rob&Carla

    1. Hi dumelang people,
      Ja, het einde van de fietstocht komt wazig in zicht. Morgen de grens met Botswana over. Nog een paar dagen rondzwerven om de Tsapong-hills bij Pahalapye en begin volgende week alweer Mahalapye. Dan is het ook wel even genoeg geweest. Ik rij niet persé meer km hoor. Misschien wel op sommige stukken omdat het zo uitkomt. Ik blijf juist meerdere keren langer op één plek. Zoals bij Motopo, Louis Trichardt (heb fietsschoenen gevonden! ) en bij de zoutpanberg mounains. Afstand en tijd gaan snel ja. Na de kust met Namibië geen fietsers meer tegen gekomen tot Livingstone (ook alweer 3 weken geleden). Daar was een Nederlands stel op de fiets. Daar heb ik nog een dag mee rondgehangen. Dat was leuk. Daarna niet meer. De meesten gaan Zimbabwe niet in en gaan richting Namibie. Groetjes!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *